miercuri, 30 octombrie 2013

Reconditionarea usilor de interior cu furnir

Reconditionare Usi de interior cu furnir



Usile vechi din apartamentele de bloc sunt usi celulare cu furnir natural din stejar sau fag natur. Tocurile sunt din rasinos (cel mai probabil brad). Reconditionarea acestor usi presupune doua etape:

1. Tocul, care formeaza un ansamblu cu pervazele, este vopsit in alb. Singura solutie este ca vopseaua veche (pot exista mai multe straturi de vopsea date de catre proprietar) sa fie inlaturata printr-un procedeu de decapare. Finisajul ideal este vopseaua alba (sau orice RAL doreste clientul). Aceasta acopera cel mai bine suprafata si imperfectiunile. Este exclus ca tocul sa fie dat numai cu lac, acesta nu acopera defectele si lemnul ramane patat dupa curatarea vopselei (pe anumite portiuni finisajul este impregnat si nu mai poate fi scos).

2. Foaia de usa – pentru aceasta va propunem cateva variante:
- reconditionata si vopsita, la fel ca la toc finisajul vopselei va acoperi toate defectiunile furnirului. Din experienta vopseaua alba este cea mai potrivita, nuantele inchise dupa vopsire lasa sa se vada o parte din defectiuni.
- autocolantata, pe usa un pic smirgheluita se pune autocolant care imita orice tip de lemn. Singurul incovenient este ca autocolantul pune in evidenta toate denivelarile foii de usa.
- reconditionata si lacuita, dupa curatarea suprafetei ajungem la furnir care are doar 0,6 mm el fiind pus pe cu MDF (un semifabricat din fibra de lemn cu densitate medie). Suprafata din lemn (furnirul) fiind destul de subtire absoarbe stratul de grund neuniform . Pentru a atenua aceasta diferenta usa se va finisa cu un lac putin colorat dar totusi estetica rezultata nu este suta la suta ca cea a unei usi vopsite sau noi.
- fabricata noua, este singura solutie care va face usa dumneavoastra, in ansamblu cu tocul existent, sa functioneze si sa arate ca o usa noua.

Usa de interior, cu furnir din fag, reconditionata



In momentul in care alegeti oricare din variantele de mai sus trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- tocul nu se poate scoate, indrepta si pune la loc;
- foaia de usa veche nu se poate indrepta;
- luftul de functionare (spatiul de 2-3 mm dintre toc si foaia de usa) este si va ramane neuniform, avand in vedere ca tocurile din lemn sufera modificari in timp si au tendinta sa se curbeze.
- achizitionarea unei feronerii noi (balamale, broasca si maner) duce la aparitia unor goluri inestetice in dreptul celor vechi pentru ca cele noi sunt diferite din punct de vedere al dimensiunilor. Acestea se acopera cu chit pentru lemn si prin vopsire sau autocolantare pot fi mascate.
- daca se pastreaza feroneria veche reglajul care se poate face pentru o mai buna functionare este minim.
- furnirul nu se poate da jos deoarece MDF-ul de sub el de cele mai multe ori este imbatranit si se faramiteaza iar peste cel existent nu se poate lipi unul nou decat daca se elimina cel vechi, lucru imposibil de realizat deoarece, chiar daca nu este vizibil cu ochiul liber, usile isi pierd din planeitate de-a lungul timpului.